23 sty

Oświadczenia partii Solidarna Polska i Porozumienie

26733659_1783280805024133_6296315217816716503_n (1)

Oświadczenie nr 1 partii politycznych Solidarna Polska oraz Porozumienie

Władze Solidarnej Polski oraz Porozumienia pozytywnie oceniają okres dwóch lat rządów Zjednoczonej Prawicy. Koalicja zawarta trzy lata temu pod przywództwem Prezesa Prawa i Sprawiedliwości Jarosława Kaczyńskiego cieszy się zaufaniem dużej części polskiego społeczeństwa i konsekwentnie realizuje zobowiązania, jakie podjęła wobec Polaków przed wyborami parlamentarnymi w 2015 r.

Solidarna Polska oraz Porozumienie deklarują wolę kontynuowania współpracy z Prawem i Sprawiedliwością podczas zbliżających się wyborów samorządowych, europejskich i parlamentarnych.

Oświadczenie nr 2 partii politycznych Solidarna Polska oraz Porozumienie Solidarna Polska i Porozumienie zgodnie wyrażają głębokie ubolewanie w związku z podjęciem przez Senat RP uchwały w sprawie niewyrażenia zgody na zatrzymanie i tymczasowe aresztowanie Senatora RP Stanisława Koguta oraz uchwały w sprawie niewyrażenia zgody na pociągnięcie do odpowiedzialności za wykroczenia Senatora RP Jana Rulewskiego.

Zgodnie oświadczamy, iż wszyscy muszą być równi wobec prawa. Nie przesądzając winy, silne państwo powinno walczyć z korupcją i przestępczością w każdej postaci. Aktualnie głosowanie nad wyrażeniem zgody na zatrzymanie i tymczasowe aresztowanie senatora na mocy regulaminu Senatu RP ma charakter tajny. Tymczasem w Sejmie głosowania takie przebiegają jawnie, co pozwala wyborcom ocenić głosowanie każdego z posłów. Dlatego w imię jawności i transparentności Solidarna Polska oraz Porozumienie przygotują projekt zmian w Regulaminie Senatu RP, który będzie gwarantował, że w przyszłości podobne głosowania, również w Senacie, będą w pełni jawne.

Sobienie Królewskie, dn. 19.01.2018r.